آشنایی با راههای رهایی از افکار منفی
در این مطلب می خوانید:
آیا رهایی از افکار منفی امکانپذیر است؟ آیا این افکار قابلکنترل است؟! از قدیم گفتهاند، فکر سالم در بدن سالم، اما به راستی این گونه است؟ طبق تحقیقات انجام شده، فکر مریض و منفی، زمینه ایجاد بیماریهای جسمی و روحی را فراهم مینماید. بنابراین توجه ویژه به رهایی از افکار منفی در بهبود وضعیت جسمی و روحی انسان تأثیر شگرفی دارد. تفکرات منفی در واقع در ذهن همه انسانها وجود دارند. به قول دکتر ماکان آریا پارسا فردی پیروز است که کنترل افکار خویش را در دست بگیرد. از این رو فراگیری شیوههای رهایی از این تفکرات منفی در افزایش کیفیت انسان نقش بسزایی دارد. کنترل این افکار، زمینه رشد و ترقی افکار مثبت و سازنده را نیز فراهم مینماید.
تعریف افکار منفی
ذهن هر انسانی در طول شبانه روز مأوای افکار و واگویههای درونی با خویش است. افکار منفی در واقع بخشی از افکار روزانهاند که فرد را از فعالیت صحیح و عملکرد مثبت باز میدارند. تفکرات منفی همان سخنان درونی هستند که سبب کاهش انرژی و تلاش فرد میگردند. برخی دوراندیشی را با افکار منفی اشتباه میگیرند. ارزیابی موقعیت و پرهیز از فعالیتهایی که نتیجه مطلوبی به همراه ندارد با تفکر منفی متفاوت است. تفکر منفی سبب تحریف واقعیت در ذهن فرد میشود و فرد را سرخورده و مایوس میگرداند.
راههای رهایی از افکار منفی
تأثیر مخرب افکار منفی بر جنبههای مختلف زندگی، بر کسی پوشیده نیست. روشهای مختلفی برای کاهش نشخوار فکری و کاهش تفکرات منفی وجود دارند. رهایی از تفکرات نامطلوب نیازمند صبر و حوصله است و در این راه نباید عجله نمود.
تنفس عمیق و شمرده
رسیدن اکسیژن کافی به مغز سبب بهبود عملکرد آن میشود. تنفس عمیق و آرام علاوه بر تأمین اکسیژن کافی، سبب قطع چرخه باطل تفکر منفی میشود. در واقع هنگامیکه توجه فرد به کیفیت نفس کشیدن معطوف شود، از فکرهای منفی رها میشود.
پذیرش وضعیت
اولین راهکار رهایی از افکار منفی، پذیرش وجود آنها است. فرد با پذیرش این افکار، سعی در رفع آنها مینماید. از این رو عدم توجه صحیح به تفکرات منفی سبب عدم موفقیت در رهایی از آنها میشود.
ریشهیابی
کشف علت افکار مخرب، راه بسیار مناسبی برای مبارزه و کاهش چشمگیر آنهاست. علت این افکار بهطورمعمول کمبود اعتمادبهنفس، افسردگی، انرژی منفی اطرافیان و شکست است.
جایگزینی افکار مثبت
هنگامیکه فرد بهطور مداوم در مورد مسائل منفی فکر کند، افکار مخرب بیشتری به ذهنش خطور میکنند. از این رو جایگزینی افکار مثبت راه مناسبی برای افزایش تفکرات مثبت و امید بخش است.
ورزش
ورزش کردن سبب شادابی روح و جسم انسان میگردد. افرادی که در طول هفته دو الی سه بار ورزش میکنند، شور و هیجان بیشتری در زندگی احساس میکنند.
یادگیری یک مهارت جدید
یادگیری یک مهارت مانند زبان، نقاشی، طراحی، نواختن ساز یا ورزشهای مختلف، سبب مشغله ذهنی میگردد. در واقع سرگرم شدن ذهن نقش بسزایی در کاهش نشخوار ذهنی و ایجاد افکار مخرب دارد.
با خود مهربان بودن
عدم اهمیت به شخصیت خود سبب عدم توجه به افکار و مشغله ذهنی میگردد. در واقع فردی که با خود مهربان است از خیالبافی منفی خودداری میکند. مهربان بودن با خویشتن سبب عدم پذیرش سخنان منفی اطرافیان میشود و بدین ترتیب فرد از تفکر منفی رهایی مییابد.
مراجعه به روانشناس
هم صحبتی با یک روانشناس آگاه و دانا سبب کشف راهکارهای خارقالعاده جهت رهایی از تفکرات نامطلوب میگردد. طرح مشکل با روانشناس زمینه ریشهیابی افکار منفی و نشخوارهای ذهنی را فراهم میکند.
حضور در جمعهای شاد
شرکت در مهمانیها و دور همیها ذهن را از افکار نامناسب دور میکند. معاشرت با افراد مثبتگرا سبب سرایت طرز تفکر آنها به ذهن منفی نگر میشود. جو دوستانه و مفرح جمعهای خانوادگی انتخابی هوشمندانه برای کاهش این افکار است.
اهمیت رهایی از افکار منفی در زندگی
انسان بهطور مداوم در حال تفکر است. توانایی فکر انسان فراتر از آن چیزی است که میپنداریم. افکار منفی توانایی کاهش عملکرد و عدم تفکر صحیح فرد را دارا است. درحالیکه افکار مثبت و سازنده، سبب تقلا و پیشرفت فرد میگردد.
رهایی از تفکرات منفی در واقع گشایش درب خوشبختی و سعادت به روی انسان است. فرد دارای افکار منفی به علت توجه بیشازاندازه به مسائل منفی، مشکلات و موانعی را در سر راه خود میبیند. این تفکرات سبب محدودیت و عدم رشد فرد میگردد. از این رو رهایی از این افکار در بازگشت فرد به روند عادی زندگی بسیار حائز اهمیت است. فکر رها و آرام بستر مناسبی برای ایدههای خلاقانه و کسب موفقیت در زندگی است. درحالیکه فکر منفی با مشکل تراشی، فرد را از زندگی در لحظه دور میکند. اهمیت این موضوع آنقدر گسترده است که بسیاری از روانشناسان در مورد آن سخن میگویند.
آشنایی با کارآفرینان و زندگینامههایشان همیشه الهام بخش بوده است. با یک کارآفرین جوان ایرانی آشنا شوید:
اهمیت رهایی از افکار منفی در تحصیل و کسبوکار
موفقیت تحصیلی و پیشرفت در زمینه کسبوکار نیازمند ذهنی فعال و پویا است. در واقع رهایی ذهن از افکار منفی و نامطلوب، زمینه فعالیت گسترده و مثبت ذهن را فراهم مینماید. به اعتقاد دکتر ماکان آریا پارسا، کارآفرین موفق فردی است که از اجرای ایدههای خویش نترسد. به عبارتی دیگر، توجه افراطی به افکار منفی سبب کاهش شجاعت فرد در اجرای توانایی میگردد.
بهطور مثال میزان بازدهی یک کارآفرین و مدیر منفی نگر به شدت کاهش مییابد. رهایی فرد از تفکرات منفی سبب افزایش شجاعت و درایت وی میگردد. فرد خوشبین و واقع بین توان پذیرش ریسکهای لازم در مسیر پیشرفت را دارد.
روش جادویی رهایی از تفکرات نامطلوب
رهایی از افکار منفی و نشخوار ذهنی دغدغه بسیاری از افراد است. در واقع هر شخصی به نوعی از افکار نامطلوب در رنج است. درگیری با تفکرات منفی نوعی بیماری ذهنی است که همچون سایر بیماریها باید توسط فرد ماهر درمان شود.
مراجعه به روانشناس بهترین روش رهایی از این افکار است. در واقع این عمل، فرد را از آزمون و خطا و امتحان روشهای دیگر بی نیاز میکند. مراجعه به روانشناس نقش شگرفی در پیشگیری و کاهش این افکار دارد. به عبارت دیگر، کمک یک روانشناس به فرد منفی نگر بیش از کمک هر شخص دیگری مثمر ثمر است. گام بعدی در رهایی از این تفکرات، بهره گیری از شیوههای درمانی مؤثر است؛ یعنی مراجعه به روانشناس بدون تداوم در رفتارهای صحیح نتایج چندانی به دنبال نخواهد داشت.
سخن پایانی
رهایی از تفکرات منفی گامی مؤثر در جهت پیشرفت و شکوفایی شخصی است. علت توجه ویژه روانشناسان به این مقوله، تأثیر غیرقابلانکار فکر در عملکرد انسان است. زمانی که انسان دریابد، نیرو محرکه زندگیاش در افکارش نهفته است، بهطورجدی از تفکرات منفی میپرهیزد.
سؤالات متداول
- آیا داشتن افکار منفی امری طبیعی است؟
بله تفکرات منفی در حد نرمال لازمه بقای بشر در جهان هستی محسوب میشوند. افزایش بیشازحد این افکار است که دردسرساز است.
- تفکرات منفی در چه زمانی بیشتر به سراغ انسان میآیند؟
افکار مخرب در طول شبانه روز در ذهن انسان وجود دارند؛ اما اغلب این تفکرات هنگام شکست، عدم کسب نتیجه مطلوب، مرگ عزیزان و بیماری به سراغ انسان میآیند.
- آیا همه افکار منفی مخرب هستند؟
خیر برخی از افکار منفی به عنوان هشدار به شمار میآیند. در واقع افکار منفی همیشه مخرب نیستند.
- آیا افراد موفقی چون دکتر ماکان آریا پارسا هم افکار منفی دارند؟
بله همه افراد کم و بیش تفکرات منفی دارند؛ اما انسانهای موفق شیوه برخورد با این افکار را فراگرفتهاند؛ به عبارت دیگر این افراد بجای توجه به افکار مخرب به افکار مثبت توجه میکنند.
دیدگاهتان را بنویسید